Hava Durumu

Türk bankalarıyla ilgili korkutan analiz!

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, dış finansman maliyetlerindeki artış nedeniyle baskı altında olan gelişen ülkelerin bankacılık sektörlerine ilişkin bir rapor yayımladı.

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2023 15:18
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2023 15:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.webursa.com
Türk bankalarıyla ilgili korkutan analiz!

14 Mayıs'a doğru geri sayım sürerken Uluslar arası finans kuruluşlarından Türkiye ekonomisine yönelik tespit ve uyarıları artıyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), dış finansman maliyetlerindeki artış nedeniyle baskı altında olan gelişen ülkelerin bankacılık sektörlerine ilişkin bir analiz yayımladı.

Raporda küresel likiditedeki değişimlere karşı bankacılık sistemlerinin potansiyel olarak kırılgan oldukları düşünülen beş ülke arasında Tunus ve Türkiye, en riskli iki ülke olarak sıralandı. Raporda, dünyada faiz oranlarındaki artışın dış borçlar nedeniyle bankalar için yarattığı doğrudan riskler ve dış borcu olan şirketlerin ve kamunun bankalar için yarattığı dolaylı riskler ele alandı.

'TÜRKİYE KIRILGAN ÜLKE'

Raporun 'Türkiye kırılgan' ara başlığıyla aktarılan bölümünde, S&P analistlerinin baz durum senaryosunda beklenti 'Hükümet ödemeler dengesi risklerini kontrol altında tutabildiği sürece, yenileme oranlarında ılımlı bir düşüş olsa da, Türk bankalarının dış finansmana erişimini sürdüreceği' yönünde oldu.

'BANKALAR SAVUNMASIZ DURUMDA'

2022 sonu itibarıyla Türk bankalarının tahminen 144,2 milyar dolarlık “yüksek” dış borcu olduğunu belirten analistler, bu yüksek dış borç nedeniyle Türk bankalarının, özellikle olumsuz piyasa algısına, artan riskten kaçınmaya, küresel likiditedeki düşüşlere ve yüksek finansman maliyetlerine karşı savunmasız olduğu vurgulandı.

'TAKİPTEKİ KREDİLERİN ORANI İKİ KATTAN FAZLA ARTAR'

Türkiye’de konut fiyatlarında artışın, varlık kalitesi risklerine karşı bankalara yardımcı olduğunu belirten S&P, 2022’de yüzde 2,8 olan kredi zararlarının 2023’te yüzde 3,2’ye, 2022 sonunda yüzde 2,2 olan 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.