7 günde yapılıyor, 300 yıl dayanıyor: Herkes bu evleri araştırıyor...

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından 11 ilde büyük felaket yaşandı. Binlerce kişi hayatını kaybederken, on binlerce ev de yerle bir oldu. Yaşanan büyük felaket sonrası herkes güvenli bir evde yaşama telaşına girdi. Depremzedeler en hızlı nasıl evlerine kavuşturulur sorusu gündeme geldi.

Haber Giriş Tarihi: 21.02.2023 16:16
Haber Güncellenme Tarihi: 21.02.2023 16:16
https://www.webursa.com

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından 11 ilde büyük felaket yaşandı. Binlerce kişi hayatını kaybederken, on binlerce ev de yerle bir oldu. Yaşanan büyük felaket sonrası herkes güvenli bir evde yaşama telaşına girdi. Depremzedeler en hızlı nasıl evlerine kavuşturulur sorusu gündeme geldi

   

Türkiye'yi yıkan deprem felaketi sonrası başta deprem bölgeleri olmak üzere hemen hemen bütün vatandaşlar güvenli bir ev bulabilmek, depreme dayanıklı konut bulabilmek için araştırmalar yapmaya başladı.

  

Depremler nedeniyle evlerini kaybeden yüz binlerce depremzedenin nerede konaklayacağı, kış şartlarında hem sıcak hem de güvenli barınakların nasıl hızlıca bulunabileceği tartışılırken Japonya'da yapılan köpük evler hem internette arama rekoru kırdı hem de merak uyandırdı.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6'lık deprem binlerce canımızı yitirmemize neden oldu. Uzmanlar şimdi de İstanbul için uyarılar yaparken, vatandaş sağlam ev arayışına girdi. Bir yandan da depremzedeler için hem hızlı hem de güvenli evler aranıyor. Bu süreçte Japonya'da yapılan köpük evler gündeme geldi.

Japon Dome House firması tarafından üretilen köpük evler 4. nesil yapı malzemesi olarak bilinen genleşmiş polistiren ile imal ediyor. Japonya'da meydana gelen büyük depremden sonra ülkede popüler hale gelen ve kısa süre içerisinde sipariş patlaması aldı. Kullanılan polistiren malzemesi yüksek yalıtkan özelliği sayesinde inşa edilen evlerin sıcak olmasını sağlıyor.

4. nesil yapı malzemesi olan Polistiren kullanılmasının büyük avantajları var. Başta kubbe biçimindeki mimariyle imal edilen köpük evler, tasarımı sayesinde ısının ev içerisinde genleşmesini ve köşe olmadığı için ısının sıkışması yerine ev içerisinde sıcak havanın rahatça dolaşması sağlanmış. Polistiren malzeme ise evin dayanıklılığını artırıyor.

Polistiren malzeme sayesinde üretilen evlerde hiçbir şekilde demir kullanılmadığı için paslanma söz konusu olmuyor. Polistiren malzeme zamanla çürüme yapmıyor. Polistiren malzeme ile üretilen köpük evler bu sayede 300 yıla kadar herhangi bir sorun çıkarmadan kullanılabiliyor.

 Özel tasarım mimarisi sayesinde köpük evlerin fırtınaya bile rahatlıkla dayanabileceği söyleniyor. Yapılan testlerle de sağlamlığı kanıtlanan kubbe şeklindeki mimari tasarım sayesinde Polistiren malzeme ile üretilen köpük evler şiddetli rüzgarın dağılmasını sağlıyor. Bu sayede dışarıdaki zorlu hava şartları eve herhangi bir zarar veremiyor.

   

Japonya'da talep patlaması gören köpük evlerin üretimi sırasında hiçbir ağaca ihtiyaç duyulmuyor. Karbon ve hidrojenden oluşan kalıplarla üretilen bu evler resmen çevre dostu. Özellikle çevreye duyarlı kişiler tarafından beğenilen köpük evlerin dayanıklılık süresi de oldukça ilgi çekici. Polistiren malzeme kullanılan köpük evler 300 yıla kadar herhangi bir sorun yaşamadan kullanılabiliyor.

    

Köpük evlerin en önemli özelliği ise sabit bir şekle sahip değil. Bu evlere sahip olmak isteyenlerin taleplerine göre köpük evlerin şekli değişebiliyor. Büyüklüğü talebe göre değişebilen köpük evler sadece konut olarak değil, ofis, hayvan bakım merkezi, sağlık merkezleri olarak da tercih edilebiliyor.

    

Köpük evlere sahip olmak isteyenlerin kafasında oluşan en önemli iki soru ise köpük ev maliyeti ne kadar ve köpük evler ne kadar zamanda yapılıyor?

Evin inşasında kullanılan Polistiren malzemelerin en ağır olanı 80 kilogram. Bu sayede birkaç kişinin birlikte çalışmasıyla köpük evler en fazla 7 günde tamamlanıyor. Depreme de fırtınaya da dayanıklı olan köpük evin maliyeti ise 70 bin ila 75 bin dolar (yaklaşık 1 milyon 400 bin lira) arasında.