Depremin ardından Türkiye bu yapıları konuşuyor! Aralarında Bursa'dan da bir bina var...

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler Türkiye'yi yasa boğdu. 41 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti. Depremin ardından Türkiye'deki mevcut binaların güvenilirliği ve jeolojik yapı tartışılırken, özellikle çarpık kentleşme bölgelerinde yer alan bazı evler ise sosyal medyanın gündeminde yer aldı

Haber Giriş Tarihi: 20.02.2023 13:34
Haber Güncellenme Tarihi: 20.02.2023 13:34
https://www.webursa.com

Türkiye'nin kahrolduğu gün olan 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler 11 ili yıktı Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman başta olmak üzere Gaziantep, Şanlıurfa, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Kilis, Malatya ve Elazığ'da da hissedilen sarsıntılar sonrasında 41 binden fazla vatandaşımız hayatını kaybetti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "11 ilimizde hasar tespit çalışmalarını yürüyoruz. 3 milyon 520 bin bağımsız bölümün incelemesi tamamlanmıştır. 927 bin binadan, 118 binada yıkık acil yıkılacak ve ağır hasarlı olduğu tespitini yaptık" dedi.

Yaşanan felaketin ardından beklenen İstanbul depremi, Türkiye'nin mevcut konut stoku ve jeolojik yapısı tartışılırken, özellikle çarpık kentleşme bölgelerinde yer alan bazı evler ise sosyal medyanın gündeminde yer aldı.

İLKİ ÇEKMEKÖY'DE!

İlk tartışma konusu olan binalardan biri de İstanbul Çekmeköy’deki Savaş Apartmanı’ydı. Bir kısmı, üçgen şeklinde inşa edilen apartman, sosyal medyada çok konuşuldu.

"İSKANI ALINDI"

Binanın müteahhidi Eser Karataş, "Binamız sosyal medyaya düşmüş, Ben sosyal medyada paylaşım yapanlara cevap vermek için buraya binanın fotoğrafını çekmeye geldim. Burada çekim yapan basın mensuplarını gördüm. Binaya dair elimdeki evrakları gösteriyorum. Binamız yeni bir bina; 10 yıllık bile değil, 2013 yılında iskanı alındı" dedi

Karataş ayrıca, "Kesinlikle deprem yönetmeliğine uygundur. Bu konuda paylaşım yapan arkadaşların tekrar paylaşım yapmasını ve bu konudaki önceki paylaşımlarını kaldırmasını rica ediyorum. Aksi takdirde hukuki süreç başlatacağız. Binamızda herhangi bir sorun yok" ifadelerini kullandı.

GENİŞLİĞİ İKİ METRE!

Sosyal medyada konuşulan başka bir yapı ise İzmit'te. Bir cephesi İnönü, diğer cephesi ise Akçacami Caddesi'ne bakan sekiz katlı bina, mimarisiyle görenleri şaşırttı. 

Biri üç, diğeri iki katlı iki yapı arasında yükselen binanın İnönü Caddesi'ne bakan cephesinde büyük bir oda, tuvalet, merdiven ve havalandırma boşluğu bulunuyor.

İki metre genişliğinde yükselen diğer cephede ise koridor ve mutfak yer alıyor. İlginç görünümüyle dikkat çeken, 38 yaşında olduğu belirtilen binada az sayıda kişinin yaşadığı ifade edildi.

BAĞCILAR BELEDİYE BAŞKANI: BİNA YIKILACAK

Sosyal medyaya düşen başka bir görüntü İstanbul Bağcılar'dan geldi.

Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, "Yaklaşık 45 gün önce riskli yap tespiti yaptırdık ve riskli raporu da çıktı. Binayı tamamen boşalttırdık ve yıkımı için yasal sürenin dolmasını bekliyoruz. Az kaldı. Ayrıca meselenin ilçemiz ve İstanbul'a indirgenemeyeceğini iyi bilen, yüksek lisansını deprem üzerine yapmış inşaat mühendisi olan bir belediye başkanı olarak göreve geldiğim 10 ay içinde ilçemizin yapısal dönüşümü adına önemli çalışmalar yapıyoruz. Bunları da ilerleyen aylarda kamuoyuyla paylaşacağız" ifadelerini kullandı.

BURSA'DAKİ BİNA ÇOK KONUŞULDU

En ilginç yapılardan biri de Bursa'da altından yol geçen bu apartman. Sosyal medyaki kullanıcılar apartmanın girişinin nerede olduğunu merak etti.

DİP DİBE İKİ BİNA!

Çarpık kentleşmenin yoğun olduğu Şişli'nin Gülbahar Mahallesi'ndeki iki binanın görüntüsü de Twitter kullanıcılarının dikkatinden kaçmadı.

KOLONU OLMAYAN BİNA!

Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde giriş katı hariç kolonu olmayan ve yaşanan depremde herhangi bir hasar görmeyen bu yapı da görenleri şaşırttı.

YÜKSEKLİĞİ GÜNDEM OLDU!

Son olarak ise yaklaşık 1 milyon insanın yaşadığı İstanbul'un Esenyurt ilçesinde bulunan bu bina gündem oldu.