EYT'de çok tartışılacak detay! 'Yeni mağduriyetler ortaya çıkacak...'

Meclis’in bugün açılmasıyla milyonlarca kişinin gözü EYT için verilecek nihai karara çevrildi. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin masada tek formül olduğunu söyleyerek Aralık ayını işaret etmişti. EYT’de çözüm için sona yaklaşılırken yeni bir konu daha gündeme geldi. SGK Uzmanı Ali Duman milyonlarca kişi için mağduriyet yaratan 4447 sayılı yasanın ileride yeniden sorun oluşturabileceğine dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2022 14:15
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2022 14:15
https://www.webursa.com

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) yeni yasama yılına başlıyor. Meclis, yeni dönemde en önemli mesaisini ekonomiye harcayacak. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için de Meclis’in açılmasıyla geri sayım başladı. Bakan Bilgin milyonlarca EYT’linin merak ettiği formüle ilişkin masalarında sadece tek bir seçenek olduğunu çalışmaların devam ettiğini vurgulayarak, Aralık ayında Meclis’e geleceğini bildirmişti.Konuya ilişkin Habertürk TV’de değerlendirmede bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Duman, “EYT’lilerin istediği ilk günden beri formül değil çözüm. Dolayısıyla EYT’lilerin istediği 4447 sayılı yasa ve sonrasında güncellenen 4759 sayılı kanunun ilgili maddelerinin yürürlükten kaldırılmasını istiyor. Peki bu mümkün mü? Bu da mümkün. Biz bunu 2015-16 yıllarında gördük. Hem de bu birkaç gün içerisinde Meclis tarafından kaldırıldı” ifadelerini kullandı.

“4447 SAYILI YASA YENİ SORUNLAR ÇIKARABİLİR”

EYT konusunun yakın dönemde çözüme kavuşması beklenirken yeni bir konu daha gündeme geldi. SGK Uzmanı Ali Duman bütün problemin 4447 sayılı yasa olduğunu ifade ederek, “1999 ve öncesi tarihlerde 5000 prim günü gerekirken, bugün 10 bin gün prime sahip 30 yılı aşkın sigortalılık süresi olan kişiler emekli olamıyor. Ve sorun sadece bu kişilerin emekli olamamaları değil. Bu kişiler işten ayrıldığı zaman yeni bir iş de bulamıyor. Türkiye’de insanların erken emekli olmak istemesinin sebebi özel sektörde iş bulma garantisinin olmaması. Kamuda var ama özel sektörde yok. 50 yaşını geçen biri eğer ki işten ayrılmışsa yeniden iş bulması çok zor. İşveren tercihini daha genç çalışanlardan yana kullanıyor. Bugün 4447 sayılı kanun EYT’lilerin problemi. Yarın ise 60 yaş emeklilik şartı da problem olacak. 1999 tarihinden sonra sigortalı çalışanların erkeklerde en erken emeklilik yaşı 60 iken, kadınlarda bu rakam 58. Yeni mağduriyetler ortaya çıkacak. 50 yaşından emekli olamamış, iş bulamamış ama çalışmak zorunda kalan kişiler için bir teşvike ihtiyacımız var” şeklinde yorumda bulundu.