Kovid-19’un Hindistan’da ortaya çıkan ve ‘Delta’ adı verilen tipi tüm dünyada yayılmaya ve vaka sayılarını artırmaya devam ediyor. Haliyle son dönemde pek çok ülke takviye doz kararı aldı. Bu kararın ardından pek çok ülkenin Sağlık Bakanlığı yetkilileri, bilim insanları ve doktorlar aşılarda görülen yan etkileri açıkladı ve topluma ‘korkulacak bir etki yok’ mesajı verdi. YENİ
Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
Kovid-19’un Hindistan’da ortaya çıkan ve ‘Delta’ adı verilen tipi tüm dünyada yayılmaya ve vaka sayılarını artırmaya devam ediyor. Haliyle son dönemde pek çok ülke takviye doz kararı aldı.
Bu kararın ardından pek çok ülkenin Sağlık Bakanlığı yetkilileri, bilim insanları ve doktorlar aşılarda görülen yan etkileri açıkladı ve topluma ‘korkulacak bir etki yok’ mesajı verdi.
YENİ YAN ETKİ İDDİASI
Ancak ABD’de yan etki tartışmalarına bir yenisi eklendi. Ülkede pek çok kişi aşı olduktan sonra lenf bezlerinin şiştiği şikayeti ile doktora başvurdu.
“GEÇİCİ VE ZARARSIZ”
Bunun üzerine doktorlar ile görüşen CNN International bu durumun normal olduğunu okurları ile paylaştı. Haberde görüşüne başvurulan doktor ‘Aşının neden olduğu şişmiş lenf bezleri geçicidir, zararsızdır ve aşının işe yaradığının bir işaretidir’ ifadelerini kullandı.
Uzmanlara göre, aşıdan sonra bağışıklık sistemi aktive edildiğinden ve bir antikor ordusu oluşturduğundan koltuk altı bölgesindeki lenf düğümleri bazen şişebilir.
Massachusetts General Hospital’da meme görüntüleme şefi ve Harvard Tıp Okulu’nda radyoloji profesörü olan Dr. Connie Lehman, bu şişmiş lenf bezlerinin mamogram ile tespit edilebildiğini belirtti.
Doçent Dr. Lisa Ann Mullen ise sadece Kovid-19 aşılarının değil, grip aşısı, zona aşısı ve difteri/tetanoz/boğmaca (D-TaP) aşısının da lenf bezlerinin görünümünü geçici olarak değiştirebileceğini söyledi.
Mullen, ‘Ekim ayında mamogramlarda grip aşısından kaynaklanan genişlemiş lenf düğümlerini sık sık görüyor’ sözleri ile tabiri caizse tartışmalara son noktayı koydu.