2001 yılında Gürsu Organize Sanayi Bölgesi olarak kurulan ve Kestel 2 No’lu Sanayi Bölgesi’yle birleşmesiyle güç kazanan Uludağ Organize Sanayi Bölgesi, kuruluşunun 20’nci yılında 260 firma ve 20 bin istihdamla yıllık 500 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Uludağ OSB Başkanlığında 5’nci dönemini geçiren Yunus Aydın, hedeflerinin 2023 yılında yüzde 100 dolulukla 1 milyar dolar ihracata ulaşmak olduğunun altını çizdi.
İhracatta çevreye önemli projeler
Göreve geldiği günden itibaren bölge sanayicilerinin ihracatını artıracak projelere ağırlık verdiklerini vurgulayan Başkan Aydın, bunun yanında yeşil dönüşüm, çevreci üretim ve çalışan sağlığı gibi konularda da önemli projelere imza attıklarını dile getirdi.
Yeni dönemde de bölge sanayicisine katkı sağlayacak projelerini sürdürmek istediklerini ifade eden Aydın, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 4562 sayılı OSB Kanunu’nda yapmayı planladığı değişikliklerin bu haliyle kabul edilmesi halinde projelerin aksamasından tedirginlik duyduklarını söyledi. Aydın, “Kanun taslağında genel kurula geçişi tamamlamış OSB’lerin yeniden mülki idari amirlerinin başkanlığındaki müteşebbis heyetlere devredilmesi projelerin aksamasına neden olacaktır” dedi.
Mülki idari amirlerin başkanlığındaki müteşebbis heyetlerin gelişmemiş bölgelerdeki OSB’lere hizmetlerin daha hızlı götürülmesi açısından faydalı olduğunu ancak genel kurula geçme hakkı elde etmiş OSB’lerde buna gerek olmadığını vurgulayan Aydın, “Bu durum sanayicinin kendi kendini yönetme mantığına ve demokratik uygulamalara tezat oluşturacaktır. Bunun yanında ağırlıklı olarak Avrupa pazarına dış satış gerçekleştiren firmaların ihracatta sıkıntı yaşamasına sebebiyet verecektir. Artık Batılı firmalar ürün ithal ettiği şirketlerin çevreye zararından çalışan sağlığına verdiği öneme kadar birçok konuya dikkat ediyor” diye konuştu.
“Projelerde sürdürülebilirlik sağlanmaz”
Açıklamalarında vali ve kaymakamların görev süreleri nedeniyle görev yerlerinin sıklıkla değiştiğini ve bu durumun OSB’lerdeki projelerde devamlılığın önünde engel oluşturacağına da değinen Aydın, “Bir OSB’nin başkanlığını yapan kişi o bölgedeki sanayicilerin genel problemlerini, hatta demografik yapılarını, hayata bakış açılarını ve psikolojilerini anlayıp, ona göre hareket etmeli. İki – üç yılda bir değişen yönetimlerle başarılı olunması mümkün değil. Ayrıca OSB’lerin kamu mantığıyla yönetilmesi de sanayici bakış açısıyla tezat oluşturacaktır. İş insanın bakış açısıyla mülki idari amirin bakış açısı bir değil” ifadelerini kullandı.
OSB’lerin yıllık brüt gelirlerinin yüzde 1’inin Bakanlığa aktarılacağının kanun taslağında yer alan maddelerden biri olduğunu belirten Uludağ OSB Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aydın, “Bakanlığın OSB’lere destek olması gerekirken bu maddenin olması bizleri üzmüştür. OSB’lerin geliri sanayicilerin altyapı katılım payı ve yönetim aidatları ile elektrik, doğalgaz gibi hizmet satışlarından elde ediliyor. Bu sanayicinin parası. Ancak sanayici zaten vergisini yapıyor, ihracat ve istihdamla ülkesine katkı sağlıyor” dedi.
Aydın, olası kanun değişikliği halinde yabancıların Türkiye’ye yatırım kararlarını olumsuz etkileyeceğini sözlerine ekledi.